Consiliul CoNOSC

„Council for National Open Science Coordination” - CoNOSC a anunțat începerea colaborării cu doi noi membri ai Consiliului aleși în CoNSOC Board.

Mai multe

Arhiva de stiri

Mutual Learning Exercise - MLE - Thematic Report on Topic 5: Scaling up Citizen Science

Comisia Europeană a publicat recent documentul “Thematic Report on Topic 5: Scaling up Citizen Science” elaborat în cadrul Policy Support Facility Challenge - Mutual Learning Exercise (MLE) “CitizenScience Initiatives – Policy and Practice”.

Spre stire

Research Data Alliance - RDA P20

Înregistrarea este deschisă la cea de-a 20-a reuniune plenară a Research Data Alliance (RDA P20) planificată să fie o întâlnire față în față la Centrul de Conferințe Lindholmen din Göteborg, Suedia.

Spre stire

Webinar - Serviciile OpenAIRE pentru PROs

OpenAIRE va organiza un webinar cu scopul de a informa RPO-urile (inclusiv bibliotecarii și orice personal al universităților dedicat dezvoltării și implementării politicilor Open Science în cadrul RPO-urilor) cu privire la liniile directoare și serviciile OpenAIRE pentru a intensifica Știința Deschisă.

Spre stire

FAIR-Impact Call for FAIR Champions

În cadrul proiectului FAIR-Impact a fost lansat apelul pentru ”FAIR Champions”, un grup de 12 experți care vor fi implicați activ în analizarea și modelarea politicilor și practicilor FAIR privind datele din domeniul în care activează, care vor acționa ca ambasadori pentru FAIR, se vor implică în comunitățile lor și care vor pleda pentru adoptarea rezultatelor proiectului.

Spre stire

Studiu APCs Franța

Experți din cadrul Ministerului Învățământului Superior și Cercetării din Franța au elaborat un studiu cu privire la costurile de procesare a articolelor - APCs.

Spre stire

Checklist for universities - UNESCO Recommendation on Open Science

UNESCO, în parteneriat cu Library Support for Embedded NREN Services and E-infrastructure (LIBSENSE), a elaborat o listă de verificare ca document suport pentru universitățile care doresc să implementeze Recomandarea UNESCO privind Știința Deschisă.

Spre stire

Cartea Albă a Tranziției către Știința Deschisă (2023-2030)

Știința deschisă (open science) presupune o schimbare a culturii, regândirea întregului proces de cercetare în scopul intensificării cooperării, a schimbului de cunoștințe cât mai deschis și cât mai devreme în etapele de cercetare și a reutilizării rezultatelor științifice. Un prim pas in direcția creării condițiilor la nivel național pentru tranziția cătra știința deschisă îl reprezintă elaborarea în cadrul Open Science Knowledge Hub (OSKH) – UEFISCDI, a Documentului Strategic privind Cadrul Dezvoltării Științei Deschise în România - “Cartea Albă a Tranziției către Știința Deschisă (2023-2030)”, parte a proiectului SIPOCA592 („Creșterea capacității sistemului CDI de a răspunde provocărilor globale. Consolidarea capacității anticipatorii de elaborare a politicilor publice bazate pe dovezi”)

Spre stire

Mutual Learning Exercise - MLE Topic 3

Comisia Europeană a publicat raportul tematic “Maximising the Relevance and Excellence of Citizen Science” .

Spre stire

Declarația ALLEA privind publicarea cu acces liber

European Federation of Academies of Sciences and Humanities – ALLEA a publicat o declarație privind publicarea cu acces liber sub „Big Deals” și noile reguli privind drepturile de autor.

Spre stire

Evenimente OpenAIRE - The Copyright for Open Science (C4OS)

Inițiativa OpenAIRE ”The Copyright for Open Science (C4OS)” își propune să abordeze o serie de întrebări legate de drepturile de autor pe parcursul a trei ateliere de lucru.

Spre stire

Politica Acces Liber - New Zealand

Ministerul Inovației și Ocupării Forței de Muncă din Noua Zeelandă (MBIE) introduce o nouă politică de acces liber pentru toate rezultatele cercetărilor noi finanțate de MBIE.

Spre stire

Rapoarte EOSC Task Force

Task Force-urile EOSC împărtășesc o parte din rezultatele muncii lor.

Spre stire