Numărul de publicații științifice publicate prin modelul Gold Open Access este în creștere, accesul la rezultatele cercetării (adesea finanțate din fonduri publice) este la un nivel tot mai mare. Cu toate acestea, înlăturarea acestor bariere pentru cititori a venit în detrimentul barierelor crescute pentru autori, care se confruntă adesea cu taxe substanțiale de procesare a articolelor (APC) pentru a-și publica imediat lucrarea cu acces liber.
În acest context, European Federation of Academies of Sciences and Humanities – ALLEA a publicat o declarație privind publicarea cu acces liber sub „Big Deals” și noile reguli privind drepturile de autor.
Pentru a ajunge la un sistem mai echitabil și mai accesibil, care să țină cont de noile norme UE privind drepturile de autor, ALLEA recomandă:
1. Cercetătorii și bibliotecile să ia în considerare într-un mod mai potrivit drepturile lor în temeiul noilor norme UE privind drepturile de autor atunci când negociază următoarea generație de acorduri.
2. Cercetătorii și bibliotecile să se îndepărteze de modelul de atribuire a drepturilor de autor care predomină și astăzi.
3. Armonizarea legislației naționale privind drepturile de autor a UE și introducerea drepturilor de publicare secundară la nivelul UE fără embargo.
4. Dezvoltarea în continuare a unui ecosistem de publicare non-profit condus de comunitate.
European Federation of Academies of Sciences and Humanities - ALLEA, reprezentând peste 50 de academii din aproximativ 40 de țări din Europa, se pronunță în numele membrilor săi pe scena europeană și internațională, promovează știința ca un bun public global și facilitează colaborarea științifică peste granițe și discipline.
Declarația poate fi citită integral aici.