OpenAIRE organizează, în perioada 22-26 mai 2023, evenimentul ”Train the Trainer Bootcamp”.
Spre stireÎn data de 27 februarie 2023, a avut loc Adunare Generală a Inițiativei Naționale Cloud pentru Știința Deschisă din România - RO-NOSCI.
Spre stireÎn cadrul programului național olandez pentru știință deschisă – NPOS a fost recent publicat documentul ”NPOS2030 Ambition Document and Rolling Agenda”.
Spre stireProiectul "Open and Universal Science- OPUS”, finanțat de Comisia Europeană, își prezintă activitatea în noul număr al revistei “Irradium- The annual magazine of the MCAA”.
Spre stireSuedia a lansat recent, SciLifeLab Training Hub, o inițiativă de învățare în cadrul infrastructurii naționale de cercetare SciLifeLab, cu scopul de a oferi sprijin pentru formare, servicii, instrumente și resurse pentru comunitatea de cercetare. Hub-ul dorește să devină o resursă importantă, axată pe tehnologie și date, pentru comunitatea de cercetare care dorește să își îmbunătățească competențele și să avanseze în carieră.
Spre stireScience Europe a publicat răspunsul dat la consultarea Comisiei Europene privind programele-cadru europene de cercetare și inovare trecute, actuale și viitoare.
Spre stireÎn cadrul reuniunii informale a miniștrilor pentru competitivitate, de la Stockholm, au avut loc dezbateri cu privire la două aspecte actuale: utilizarea datelor din infrastructurile de cercetare și accesul liber la publicațiile științifice.
Spre stireOpenAIRE organizează un al treilea webinar privind cerințele ”Open Science” asociate programului de finanțare ”Horizon Europe - HE” oferind o descriere a principalelor instrumente și servicii OpenAIRE ce pot ajuta coordonatorii de proiecte și personalul de sprijin pentru cercetare în ceea ce privește respectarea acestora. Evenimentul va avea loc joi, 16 martie 2023, ora 9:00 CET
Spre stireRDA Node RO, partea a OSKH, a susținut o prezentare în cadrul atelierului de prezentare și discuție a rezultatelor proiectului EU FAR – EU Funds by Area Results.
Spre stireÎntr-un document de poziție publicat la 14 februarie 2023, “The Guild of European Research-Intensive Universities” solicită mai multe investiții în cercetarea fundamentală în domeniul digital și al inteligenței artificiale (AI). În document se subliniază cât de importantă este creșterea investițiilor în cercetarea fundamentală, în special în domeniul informaticii, deoarece reprezintă o oportunitate semnificativă de a descoperi soluții digitale inovatoare. Fără cunoștințele produse de cercetarea fundamentală și de frontieră, UE nu va putea deveni o economie digitală, competitivă, rezilientă, circulară și neutră din punct de vedere climatic.
Spre stireProiectul SECURE – Sustainable Careers for Research Empowerment va sprijini crearea, testarea, implementarea și integrarea unui cadru comun al carierei în cercetare (Research Career Framework - RCF), careva integra politicile și recomandările existente, precum noile recomandări și actualizări ESCO – Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor și noul Cadru European privind cariera de cercetare.
Spre stireProiectul GraspOS - Next Generation Research Assessment to Promote Open Science care își propune să construiască și să opereze o infrastructură de date care să sprijine reformele politicilor pentru transformarea sistemului de evaluare a cercetării care să integreze practicile specifice științei deschise.
Spre stire