Stire

Platforma - Știință cu cetățenii - Citizen Science

România, prin UEFISCDI și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a fost menționată ca exemplu de bună practică într-un volum cu 12 povești de succes din Europa, publicat de European Citizen Science Association. Acestea servesc drept exemple ale modului în care știința cu cetățenii poate crea schimbări cu și pentru societate, cu scopul de a realiza un viitor mai incluziv și mai durabil.

Lansarea primei platformede știință cu participarea cetățenilor din România gestionată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și construirea unei comunități în jurul acesteia au fost subiectele menționate în cazul României.

Știința cu cetățenii creează impact cu și pentru oameni, depășind cu mult ceea ce poate fi surprins prin cifre și statistici. Deși impactul este adesea măsurat în cifre, acestea spun doar o parte din poveste. Adevăratele efecte și schimbări provocate de implicarea cetățenilor în activitățile științifice sunt diverse, profunde și adesea intangibile, extinzându-se în domenii pe care cifrele nu le pot exprima pe deplin.

Documentul integral poate fi descărcat aici.