Proiectul OPUS - Open UniversalScience își propune să elaborezemăsuri de coordonare și sprijin, pentru reformarea evaluării cercetării și acercetătorilor din cadrul organizațiilor de cercetare (RPO) și organizațiilorde finanțare a cercetării (RFO), către un sistem care stimulează șirecompensează adoptarea practicilor științei deschise.
Plecând de la accepțiunea cuprivire la practicile științeideschise: accesul liber la rezultatele cercetării, partajarea timpurie șiliberă a datelor de cercetare, participarea la evaluări de tip peer-review,asigurarea reproductibilității rezultatelor cercetării și implicarea cetățenilorși a societății civile în procesul de cercetare, activitățile din cadrulproiectului OPUS se vor concentra în special pe reformarea sistemului deevaluare a cercetătorilor pentru a stimula și recompensa adoptarea acestorpractici.
OPUS dorește să pună ladispoziție documentație actuală pentru domeniul științei deschise, intervențiipentru implementarea unui sistem reformat al științei deschise în organizațiilede cercetare (RPO) și organizațiile de finanțare a cercetării (RFO). În cadrulproiectului se vor dezvolta indicatori și metrici pentru a monitorizaimplementarea intervențiilor.
În mod special, se vor testaintervenții, indicatori și metrici pentru știința deschisă prin intermediul unororganizații pilot: 3 organizații de cercetare (Universitatea Nova Lisabona,Universitatea din Rijeka și Universitatea din Cipru) și 2 organizații definanțare a cercetării din Lituania și România (RCL și UEFISCDI). Acesteorganizații pilot vor face schimb de bune practici și vor beneficia deexpertiză externă în cadrul exercițiilor de învățare reciprocă. Rezultatele obținutevor fi publicate sub formă de politici și diseminate în cadrul atelierelortematice care vor ajuta la creșterea gradului de conștientizare, la construireaîncrederii și la stimularea adoptării științei deschise în comunitățile decercetare.
Proiectul va începe la 1septembrie 2022 cu o perioadă de implementare de 36 de luni.