Știința deschisă descrie transformarea modului în care este întreprinsă cercetarea, a modului încare rezultatele sunt stocate și diseminate, cum colaborează cercetătorii, cum este măsurat succesul și modul în care cercetătorii sunt recompensați pentru abordări mai transparente și colaborative. Știința deschisă are potențialul de a transforma peisajul cercetării, acest potențial fiind testat cu succes în perioada pandemiei generate de răspândirea virusului Covid-19.
Știința deschisă a început ca o viziune, care urmărea să abordeze chestiuni precum reproductibilitatea cercetării și accesul la rezultatele cercetării finanțate din fonduri publice. Este general acceptat în Europa că cercetarea ar trebui să fie cât mai deschisă posibil și cât de închisă este necesar. Găsirea graniței dintre cele două este una dintre cele mai importante sarcini pentru practicieni, indiferent dacă sunt din rândul finanțatorilor, organizațiilor de cercetare, partenerilor lor sau cercetătorilor.
Punând accent pe practicile de cercetare, obiectul discuțiilor din cadrul evenimentului ~A CHAPTER XXXVIII (38th) Of Focus On OpenScience~ va fi rolul organizațiilor de cercetare în sprijinirea tranziției către știința deschisă, acționând atât la nivel local, cât și internațional.
Evenimentul este organizat de Paris Nanterre University cu suportul ”UCL´s (University College London) Global Engagement Office, UCL Office forOpen Science”, LIBER (Association of EuropeanResearch Libraries) și ”Scientific Knowledge Services”.
Participarea este gratuită, necesitând înregistrarea în prealabil aici.